De fem giftige i din shampoo

shutterstock_511301713.jpg

Hvis du synes at ingredienslisten på shampoo- eller balsamflasken mest af alt ligner hieroglyffer - så er du ikke alene. Et enkelt glimt på bagsiden af shampoo-flasken i supermarkedet, eller hos frisøren, og så har man lidt givet op på forhånd.

For hvad betyder alle de meget underlige ord, som man knapt nok kan udtale - i virkeligheden lyder det hele jo lidt giftigt og "kemiagtigt" - men hvilke ingredienser skal du med sikkerhed prøve at undgå? Og hvorfor egentlig? Vi har lavet en lille guide over 5 "toxic" ingredienser som helt sikkert ikke skal have lov at finde vej ind i dit brusebad.

Sulfater
Sulfater er helt enkelt meget kraftige rengøringsmidler. De kommer i form af SLS og SLES, henholdsvis sodium laureth sulfat og Sodium Lauryl Sulfat, og det sidste er også den ingrediens der får shampooer til at skumme.
Det siger lidt sig selv: meget kraftige rengøringsmidler skal ikke i håret! De udtørre ikke blot hårstråene, og fjerner det naturlige kreatin-lag, men udtørrer og irriterer også hovedbunden og kan resultere i udslæt.

Psst.. har du prøvet Intelligent Nutrients økologiske shampoo eller balsam? Den kommer i  flere forskellige størrelser og lækre varianter, alt efter hvad der passer til dit hår. 

Polyethylene Glycol
...Også kendt som PEG på ingredienslisten.
PEG er lavet af petroleum (yes - fra råolie pumpet op fra undergrunden) og bruges til at give en lækker cremet konsistens og i cremer bruges PEG'er som opløsningsmiddel og som en "bære" der hjælper cremen med at trænge ind i huden. Problemet med PEG er at det kan være forurenet med 1,4 Dioxane og Ethyloxid, begge stoffer der er kendt som carcinogener - hvilket vil sige at de er kræftfremkaldende.

Diethanolamin & Triethanolamin
På ingredienslisten fremgår de som DEA og TEA. Begge stoffer er allergifremkaldende og kan være stærkt irriterende for huden. DEA & TEA ødelægger kreatinen i hårstråene og får derfor håret til at se tørt og glansløst ud.

Syntetiske farver
De fremgår som FD&C eller D&C efterfulgt af farven. Syntetiske farver bliver udelukkende brugt for syns skyld og kan irritere hovedbunden og give sensitiv hud.

Dimethicone
Er baseret på silikone og findes på ingredienslisten som amodimethicone, stearoxy Dimethicone og Behenoxy Dimethicone. Silikone bruges til at forsegle overfladen af håret eller huden og holde på fugten. Silikone har været årsag til akne, da det kan tilstoppe porerne. Det tillukker porerene og forhindre huden og hårbunden i at ånde, og giver derved irriterede hår-sække der endda kan føre til hårtab. Selvom silikone teknisk set er udvundet fra sand, er det ikke fordøjeligt for mennesker, det kan ikke genbruges og det er heller ikke biodnedbrydeligt - det vil sige at det kan ikke forgå naturligt når du har skyllet det ud i afløbet. Silikone kan give allergiske reaktioner og give meget sensitiv hud.

Vælger du shampooer og balsam der ikke indeholder en af de ovenstående ingredienser er du allerede godt på vej til et sundere hår, og det vil både dit hår og din hovedbund takke dig for senere!

Har du lyst til at lære mere? Så læs med her og her

Marie Andersen