Hvor økologiske er dine økologiske hudplejeprodukter?

Der findes næsten ligeså mange forskellige certificeringer som der findes hudpleje produkter, derfor kan det væres svært at navigere imellem de mange valgmuligheder, og i sidste ende mere forvirrende end oplysende. Inden for hudpleje og kosmetik kan certificeringerne deles ind i hovedsageligt to forskellige kategorier, den ene består af certificeringer der fortæller om produktet er miljø og allergivenligt, fx. Svanemærket, den europæiske blomst, Astma, Allergiforbundets Blå Krans og Green-e, samt en masse flere, og den anden kategori består af certificeringer der fortæller om produktet er økologisk produceret.

Mange økologiske certificeringer fokuserer hovedsageligt på fødevarer og ikke hudpleje og kosmetik produkter, der derfor ikke umiddelbart kan blive certificeret med under disse regler. Dette gælder både for det danske Ø-mærke og det Europæiske Økologimærke.

Anerkendte certificeringer
De tre største internationalt anerkendte økologiske certificeringer inden for kosmetik og hudpleje er den amerikanske USDA certificering, den engelske Soil Association certificering og den franske ECOCERT certificering.
"100% USDA Organic" kræver at alle ingredienser er økologiske certificeret og "USDA organic certified" mærket kræver at 95% af alle ingredienser er økologisk certificerede efter USDA’s standarder, og har strenge krav for de resterende 5% af indholdet. Udover de økologiske ingredienser, sorterer USDAs certificeringer under det amerikanske landbrugsministerium, og kræver derfor at ingredienser såvel som det færdige produkt er godkendt som fødevare.

Soil association Certificeringen kræver at 65-95% af ingredienserne i et produkt er økologisk certificerede, alt efter hvilken Soil Association certificering produktet er certificeret med. Udover indholdet af økologiske ingredienser, har Soil association ligeledes strenge krav til andre ingredienser, der fx. ikke må være genmodificeret eller miljøskadelige. Soil Association er Storbritanniens styrende enhed for økologiske certificeringer, og har udviklet COSMOS standarderne for kosmetik og hudpleje.

ECOCERT certificeringen har forskellige grader af "økologisk" certificeret. Den første ECOCERT certificering starter fra 10% økologiske ingredienser, men alle andre ingredienser skal være fra naturlig oprindelse, og der er skarp kontrol med hvilke ingredienser produkterne må indeholde, blandt andet må de ikke indeholde PEG, parabener og genmodificerede ingredienser. 

Gå efter tredjeparts-certificeringer
Gå efter tredjeparts-certificeringer når du handler hudpleje og makeup, det sikrer at producenten lever op til de standarder der kræves, og ikke skriver at produkterne er økologiske uden at være det, hvad man populært kalder "Greenwashing".
Der findes ingen regler eller lovgivning for hvad der må kaldes “økologisk”, så hvis ikke produkterne er tredjeparts-certificeret kan såkaldte “økologiske” produkter stadigvæk indeholde miljø- eller sundhedsskadelige stoffe. Derfor er det vigtigt med en certificering, hvis du vil være sikker på at dine hudpleje produkter er ligeså sunde som de foreskriver at være.

Marie Andersen